Harini Ell nak share cara Ell goreng ayam gebu!
Kenapa ayam gebu? Sebab ni bukan goreng cara gorengan biasa kita buat tu.
Okay,camni. Ell peminat tegar ayam. Sungguh tau kalau tak dapat ayam sehari boleh menggigil tangan ni. Paling teruk pun dapat rasa secubit sehari pun dah cukup. Huhu
Bila Ell duduk menyewa kat luar, of course la kena masak sendiri. Ell pulak memang jenis manusia yang tak rajin makan kat luar. Bila makan kat luar rasa macam membazir je. Kalau sekali sekala tu biasalah. Ni yang hari-hari makan luar. Ya Allah bebanan sungguh bazir duit camtu je.
So datang time malas masak, memang sesimple boleh Ell nak masak.
Ops! lagi satu, Ell jenis yang simple macam mana pun Ell takkan masak nasi dengan telur je.
ya Allah malas sungguh tu! Kira malas Ell ni tahap rajin lagi lah, kekekeke.
Okay jom start!
Bahan-Bahan :
Seketul ayam (bahagian yg korang suka)
Sos tiram
Kicap Manis
Perasa
Cara Memasak :
1. Ayam pilihan korang tu cuci bersih-bersih. Panaskan air dalam periuk dan masuk kan ayam. Ini kiranya step untuk rebus ayam tu la. Rebus sampai empuk tau!
2. Lepas ayam dah masak, toskan ayam. Letak tepi dalam 5 minit.
3. Kemudian, gaulkan ayam bersama 4 sudu sos tiram dan 4 sudu kucap manis.
4. Letakkan sedikit garam dan perasa. Perap 5 minit. Lepas tu, panaskan minya masak.
5. Gorengkan ayam tersebut guna api perlahan! Amaran ni. kang rentung pulak ayam tu.
goreng sekejap je. Nakdapatkan hasil goreng emas-keemasan je,
Okay ni hasil ayam goreng gebu gebas Ell, Rasa dia perghhhhh! Bila gigit rasa lembut je dalam mulut ni. Dapnyeee. |
Ni yang terjadi bila Ell masak tahap malas. Nasi putih, kicap dgn ayam je. Alhamdulillah.
No comments:
Post a Comment