Ok, kali ni nak tulis resepi "Ayam masak halia".
Actually, Ell tak tahu sangat resepi asal sebab Ell pun google banyak blog sebelum Ell try masak sendiri. Hmm tak sure lah cara Ell masak ni sesuai dengan tekak korang atau pun tak.
Yang penting cara Ell semua mudah, cepat dan sedap! Sendiri masak sendiri makan sendiri puji. Pakej! Tak dapat kat perempuan lain. ahh untung bakal zauj I. Kahkahkah! okay gurau je.
Back to main topic, korang baca resepi kat bawah okay. Mana yang tak puas hati tu, atau dah try tapi tak sedap, pandai-pandai la korang settle kan sendiri. Ell punya tekak rasa okay je, boleh lagi masuk kategori makanan! :P
Bahan-Bahan :
Isi Ayam (potong dadu)
Halia (3 inci, lagi banyak lagi sedap)
Bawang besar (potong bulat)
Carrot (potong memanjang)
Cabai merah
Cabai kecik
Cara Memasak:
1. Ayam basuh macam biasa dan toskan ke tepi.
2. Panaskan minyak masak dalam 2 sudu, then gorengkan ayam separuh masak.
3. Bila ayam dah warna putih gebu, masukkan halia dan tumis sekali dengan ayam.
4. Kemudian masukkan segala sayur dan segala jenis cabai yang anda nak mengikut
kepedasan masing-masing. haa yang part ni kalau nak pedas kena letak cabai banyak
sikit.
5. Masukkan setengah cawan air, biarkan ayam masak dalam tu. Air tu depends pada kita, kalau rasa nak ada kuah banyak so korang letak banyak sikit air tu.
6. Last sekali, masukkan bawang yang korang potong bulat-bulat tu. Kenapa kena bulat?
sebenarnya ikut suka korang la nak potong bentuk apa pun. Tapi Ell suka tengok bawang tu bentuk bulat. rasa comel jeee. Hehehe.
7. Lepas tu kacau-kacau and letak la garam macam biasa korang masak tu. Jangan tawar
sangat jangan masin sangat. Sedang sedang! Masak dalam 2 minit dan HIDANG!
Haaa gitewww, senang je kan? :)
Lepas masak jangan lupa selfie dengan food korang tau! ehhh haruslah! Kita kena appreciate diri sendiri. Penat masak tau.
Ya Allah, lapar teruk time update blog ni!! |
Ni hasilnya! See. Bulat kecil bulat besar bawang tu. |
NOTA RINGKAS :
1. Nak tukar ayam ke sotong boleh, udang pun boleh. Nak campur semua pun boleh!
2. Andaikata terlebih air atau kuah tu cair sangat, korang boleh campur dgn 1 sudu
bancuhan tepung jagung. Kasi pekat sikit!
No comments:
Post a Comment