Tuesday, 1 November 2016

(RESEPI) CARA MASAK KOEW TIOW SUP UNTUK NEWBIE

Tajuk tak nak kalah kan. 

Okay tadi Ell masak koew tiow sup. Tak lapar pun tapi nak makan something.
Godek godek dapur nampak la koew tiow. 
Godek lagi jumpa pulak ayam, sayur, tomato and carrot. 
Eh, macam rela je nak dimasak mende alah ni. 

So Ell kasi cara Ell masak okay. Ell tak pandai masak tapi suka gila memasak and tak ada specific bahan-bahan pun. Ell masak ikut sedap je nak campak apa asalkan ada rasa. Huhuhu. 

Ini untuk newbie nak try-try masak boleh la. Kalau yang pro punya jangan la ikut cara Ell. Ini cincai tau! zam zam alakazam, dah siap! Haha.



BAHAN-BAHAN :


Koew tiow (setengah bungkus)
Isi ayam (potong dadu, tak jadi dadu pun takpa)
Carrot (potong ikut panjang-panjang)
Sayur sawi 
Cabai besar (hiris kecil)
Cabai kecil (titik)
Serbuk sup bunjut

CARA-CARA :

1. Isi ayam yang dah potong tu basuh dengan asam keping boleh, tepung boleh, garam pun boleh. nak hilang kan bau hanyir je. Lepas tu toskan.

2. Basuh semua sayur tu dan asingkan macam biasa.

3. Bila barang dah prepare, now panaskan minyak sedikit. Ell letak dalam 3 sudu macam tu.

4. Dah panas, masukkan ayam tadi and goreng separuh masak. Kacau-kacau ayam sebab nanti dia nak keluarkan air ayam tu. Itulah perasa asli. Takyah pakai stock ayam bagai. 

5. Sup bunjut yang berbujut tu ell bukak kan and ambil 1 sudu then masukkan dalam gorengan ayam tadi. Sorry, Ell kedekut sikit. Sayang sungguh nak pakai sebunjut terus! Sindrom mak mak masak. Hikhiks!

6.  Then, masukkan secawan kecil air dalam masakan tadi. Biarkan didih sekejap lepastu terus je masukkan carrit, sawi, cabai besar, cabai kecik. Haaa kacau la sambil nyanyi nyayi sikit kot kot bosan sensorang kat dapur tu. Kekeke. 

7. Okay part last, masukkan koew tiow and garam serta perasa secukup nyaa! Kuat kan api, masak dalam 10 saat then tutup api. Woho, siap! 





TARAAA! dapnyewwwwwww..


Koew Tiow Sup campak campak! Hihi. Colorful kennnnnn :p


Nota Ringkas : Boleh add on apa-apa yang anda rasa sesuai. Takda halangan. 




No comments:

Post a Comment